Mă bucur când mă aflu în fața unei pagini albe mai  mult decât dinaintea magazinului preferat de haine! I pray for it! Dar, cu smerenie mă plec în fața domniilor voastre, guilty as charged de shopping-abulie retrogradă. Cunosc, cu precizie înfinitezimală starea de "shopping emergency"! Cine nu a trăit-o visceral niciodată este exonerat de citirea acestui articol infam-disperat, al compulsiv-obsesivei de ianuarie. Este o stare în care "stă să plouă". Ursuză, mohorâtă, bântuită de ciclurile Krebs, în care grăsimile ingerate de Sărbători nici vorbă să se fi metabolizat complet. Doar în straturile de pufoșenie celulitică din jurul taliei. Paradoxul stă în nevoia de noutate similară cu nevoia de dulce a obezului în plină dietă vrajmașă.

Este momentul acela când în față îți apare magic semnalul de "solduri" din vitrina magazinului, unde ai nimerit ca prin farmec de praf de stele, într-o zi cu agendă furibundă și cu depresia lui "Nu am ce să îmbrac" băută ca pelinul cafelei fără zahăr, de dimineață. Este un moment periculos ca un șoc anafilactic al cardului, portofelului, sau soldului din internetbanking. Intrarea în "locație" se face pe pilot automat și abulic. Ochii vânzătoarelor binecunoscute sclipesc hipnotic precum mierea chihlimbarie în fața drosofilelor. No chance, just surrender!

În cabina de probă curg ca "Izvorul Tămăduirii": foșnet de mătăsuri, volane, paiete. Colecții trecute, dar și articole noi, nesoldate, miraculos potrivite în ținutele deja programate matematic de imaginație și endorfine. Tot ce poate să te facă din nou înaltă, subțire, sexy și divă, pentru petreceri fastuoase, fictive sau improbabil-aievea, ce troieni-vor austeriatea lui ianuarie cenușiu și suicidar de plicticos. Construiesc, cu viteza unei comete bete, o ținută de clubbing răvășitor, din sclipiri de paiete câte nu a vazut nici Calea Victoriei de Crăciun. Deconstruiesc rapid, asortând bocanci de lac cu șireturi de catifea. Mă rușinez pudibond, arunc totul și mă înfofolesc în cașmir și perle, pentru outfit-uri office. Castelul de cărți se prăbușește iar în jurul corpului meu în lenjerie neagră, singura care încă îl mai cuprinde senzual din apele oglinzii neiertătoare. "Ai nevoie? Nu mai ai așa ceva? Va exploda dressingul? Vorbim cu vecinii să găzduiască un container? Mai ai suficient pe card?" , pulsează decibelii "Simfoniei Destinului" în timpane, mai ceva ca ciocanul din a-V-a lui Beethoven. "Să vă fac o cafeluță?", susură suav și machiavelic glasul vânzătoarei customizate în personal-shopper. "Mda, vreo cinșpe...și NU, la toate întrbările anterioare..." șuieră ca napârca Demonul Amiezii, pardon, Îngerașul păzitor și cuminte de pe umărul meu drept, drapat în volan supradimensionat. După cafeaua și vreo două țigări trase în venă, urmează catharsisul: dezbrăcarea manechinului statuar din vitrină. Elongații și tracțiuni la păpușa rigidă și rece, ce rămâne goală și albă printre atâtea cârpe colorate. Surpriză: tot ansamblul îmi îmbracă perfect imperfecțiunile prea mult încercate, ale realității imediate. Bonus, acel "je ne sais quoi" al cizmelor lungi peste genunchi, cu tocuri amețitoare, din antilopă ca mânușa...vișinie. Orgasmul nu e niciodată complet fără un articol obscen de nefolositor și costisitor!

Evaluare finală a prăzii: rochie (prea)scurtă de mohair gri-argintiu-pufos ca spuma de prosecco, bordo-sângeriu și impertinent la încălțări, plus accente de dantelă matăsos-cenușie pe coapse. Dixit! Adjudecat! The prosecution rests its case!

Se lasă liniștea binecuvântată a marilor certitudini. Happy-ending-ul transcede panica și orga zânelor picură în auzul meu amețit: "Plata la salariu!!!" Mă simt din nou celebră și superbă, am primit intrarea în împărăția clientelor fidele...again. Și eu care pornisem ziua decisă să devin my better self achiziționând o mașină de spălat vase...

Fiat Lux! Timpul pentru "țigara de după".

Latest edit: paharul de șampanie l-am sorbit voluptos cu ținuta cea nouă răsturnată printre așternuturi deranjate, cu cizmele bordo înfășurate în jurul taliei de Gladiator. Corolarul a fost strănutul lui, înecat în pufoșenia gri-argintie, ca fumul de țigări mentolate. Ceea ce vă dorim și dumneavoastră!

Happy emergency shopping!