Mă întorceam de la o petrecere traversând un mic parc bucureștean, către o stație de taxi aproximativa, mai luminată și mai sigură, într-un moment suspendat în timp, într-o seară de iarna rece și tăioasă ca un țurțure de gheață (când iți cade pe capotă?!). Visam, cum altfel, așa cum mă știți, o căscată pentru umanitate, capul în nori și doar tocurile pe pământ.

Sigur că am și eu poveștile mele de depănat la gura șemineului (cu un vin roșu și lumânărele aromate prin unghere), cât pentru o mie și una de nopți și de prietene amețite de amoruri, roiuri de fluturi exaltați și butelii de insecticide golite peste fluturi, cu rimelul întins până în barbă și scrâșnet de implanturi de zirconiu. Alice în Wonderland și The Red Queen??

Atunci când cugetam eu așa la ultima extomporaneu-nemuritoare poveste aflată la toartă de party, tocul un pic prea amețitor de înalt al cizmei lăcuite mi s-a înțepenit într-o bordura proaspăt desfundată, iar nasul mi s-a scufundat pentru o secundă foarte smucită în gulerul strâmb al hainei de blană. Parfumul purtat în acea seară, infuzat în creier în timpul dezechilibrului temporar, s-a preschimbat în stop-cadrul tuturor aventurilor olfactive, de la origini până în prezent, cu forever after. Parfumurile vârstelor și relațiilor au început să mă bântuie ca Fantomele Craciunurilor trecute din filmul clasic. M-am mirat ca de o altă epifanie în Neverland-ul ușor alcoolizat. Încă una! Damn! Ce cool e perioada de introspecții de dinaintea Craciunului! Între Grinch și Secret Santa, putem fi ce poveste alegem să fim. Dar mai bine împărtășesc cu voi revelția mică și aromată.

Acum vreo douazeci zece ani (sic!), iubirea vieții-mele-în-devenire mi-a adus "Pleasures" de la Estee Lauder, cumpărat pe fast forward și panică totală dintr-un aeroport european, pentru că era, nu-i așa, la promoție!! Deși floral și roz (nothing pink about me now, Amin!!), a fost Pleasures. Pentru că… first love! Pentru că plăcerile feminității îmbobocite trandafiriu tocmai se dezvăluiau pe rând în viața mea de studentă nesăbuită. Am purtat parfumul roz cu argintiu ca pe o bijuterie de tiară la Balul Debutantelor. Până când Dior și-a lansat "J’Adore"-ul cu gât de girafă împăiată în auriu. J’adore am fost eu, ani buni și blonzi, ca Charlize Theron în rochia de poleială. Am adorat parfumul ăsta și m-am simțit învaluită în el, blonda înaltă, cu gât de lebadă (deși,  honestly, blondă aș arăta ca o matură). Devenisem femeie, j'adoram viata dezlănțuită, plină de carusele și măști de carnaval venețian. Am început să-mi aleg singură parfumurile, fără testere, doar din imaginație și inspirație sau recunoaștere extrasenzorială (între timp mă mai înțelepțisem, daaah…). Și am învățat să J’adore life.

Au urmat Midnight-urile…"Midnight Poison", "Midnight Rain'…Nu-i așa că fetițele aspiră la femmes fatales și prințesele la regine? Și toate se duc la culcare muuuult mai târziu?!! Amețitor, greu, dulce, periculos.  Pasiunea te urcă în tornadă și te învârte către Midnight.

Dar și cariera o ia tot în sus, antigravitațional. Și atunci e nevoie de "Juliet has a gun". Muahmăă, ce întâlnire a mai fost și asta! Eu și Julieta cu pușcă ne-am contopit in Heaven and in Business. Și prezentările de excel au devenit mai atent ascultate.

Magie?! Julieta cu armă este frumoasă și seducătoare, dar sigur este și puternică. Este ce vrea ea și nu pierde totul fragilă și vulnerabilă ca eroina Shakespeariana. The escape from innocence.

În perioada marilor plecări din viața mea, cu prea multe "Noapte bună" îngâimate printre lacrimi reci, s-a lansat "Noir" de la Chanel. Și s-a îmbibat natural și fatal în doliul meu, când negrul a fost mai adâncit ca niciodată...

Atunci când a venit iar vara în culori vii, rochii de mătase fluidă și pantofi nude, am dat de "La vie e belle"…again, noul Lancome. Și mai era și de mână cu Julia Roberts (cu toată călatoria ei de la "Pretty Woman" la "Eat, Pray, Love" sclipindu-i  în ochii catifelați).

Cross my heart and hope to die! Nu le-am căutat, testărit sau gugălit. Nu am stat până la hipoxie cerebrală in Sephora sau Beautik. Ele m-au găsit pe mine, m-au recunoscut, ne-am  potrivit și au spus poveștile mele.

Nu, mulțumesc de întrebare!!! N-am căzut în posterior cu tocul de bordură!  Nuuu, homeless-ul de pe banca parcului nu mi-a furat geanta sau telefonul. Am ajuns cu bine acasă, pentru somn și trezire mahmură. Încă, Juliet este cu mine la petrecerile târzii și la întâlnirile ochi în ochi. Versiunea ei, gravă și vibrantă, "Midnight Oud", păstrează miezul nopții în sufletul măștii de divă urbană. Și a venit și "Diva" de la Guerlain, purtată pe brațe vânjoase de Gladiator îndragostit de regine.

Dar de curând, când mi-am scris în agenda-suflet scrisoarea pentru Moș Crăciun, am adăugat un nou nume de parfum-poveste: "Modern Muse", Estee Lauder. Un nou impuls-instinct?!

Abia acum, când știu că dragul meu Moș Crăciun și-a terminat, obosit, goana după cadouri sofisticate, am citit și eu viziunea brandului (Thaaaadaaaaa!):

"Feeling: Confident, Independent, Inspiring.

Who is Modern Muse? She’s confident and independent, soft and strong, feminine, yet dynamic, stylish and original."

Și cu asta, Domnule Nietzsche, poate că am devenit ceea ce sunt??!!

A dumneavoastră, mă înclin!

Sunt suma tuturor parfumurilor mele.

Să scriem acum rezoluțiile pentru 2018!!! Vii cu mine, Modern Muse?

P.S.: Voi cum vă alegeți parfumul?