Cel mai departe și cel mai aproape de pământ după ce se arde miriștea. Agonia și extazul. Părul ca grâul al unul băiat frumos și rău.

Cruzime în soare, cu sclipire metalică. Nisip orbitor peste scoici ciobite și tăioase. Deșertul.

Teii. Tutu-uri de flori, îmbătătoare, halucinante. Efluvii de căldură galben-verzuie. Rătăcirea teilor. Prima căldură de iunie. Galben-verzui.

Galben-auritul, galbenul hieratic al veșmintelor sacerdotale.

Frunzele de tei căzute în noiembrie sunt de un galben amețitor. În ultima iarbă nepârjolită de iarnă. Convalescența în lumină aurie. Privind soarele prin ochii închiși.

Culoare primară, puternică, mama nuanțelor prin topirea în toate suratele ei. Verdele este copilul nelegitim și ștrengar al adulterului dintre galben si albastru. Oranjul este beizadeaua răsfățată dintre roșu și galben.

Galben poleit. Beculețe galbene, declarația șoptită a iubirii nesfârșite. Drapajele lui Klimt îmbrățișând Sărutul. Galben cu ochii negri iluminati. Aurul din masca lui Tutankamon, mierea din ochii pisicilor albastre, ritualice. Soarele, Apolinicul. Primind soarele în față și divinul în suflet. Piatra cenușie în apusul devreme al iernii, sub cer vioriu.

Rochie galbenă cu sandale argintii de dans. Strălucirea brunetelor în rochii galbene. Fotoliu galben în fumoar. Se povestește că adulterul și gelozia sunt galbene. Și cruzimea băieților blonzi. 

Lumina galbenă prin Galle-uri. Căldură falsă dintre florile cenușii, caligrafice. Sticlă tratată cu acizi corozivi.

Șofran, mătasea pentru sariuri. Prințesele blonde din toate basmele. Ochii albaștri deveniți cenușiu-metalic cu rochia galbenă din îndrăzneala noilor colecții.

"Te iubesc, ce minunat este să mai pot simți iubire nesfârșită, chiar și pentru o secundă într-o veșnicie de dor. Am jurat pe luminițele galbene din brad, peste întuneric". Aurul galben impertinent topit în aur alb, aliajele metalelor prețioase. Ce minciună să crezi aurul alb, contradicția din termeni. Ca și diamantele transformate în impostoarele citrine. Prea mult galben în lume.

Și totuși! Pălării de păpădii pe canotirele de pai. Galben-pai. Păpădii aurii în iarba de vară proaspătă. Se transformă, efemeride în fum albicios cu elice. Spice galbene. Sânzienele. Zâne nebune și ploaie de stele. Dorințe noi și șoptite pe lampioane. Care știu un singur drum. Cel către cerul nopții de vară. A văzut cineva un lampion  să coboare?

Curcubeul se avântă din galben de soare cu raza înfiptă în ploaie și nori. Geneza tuturor culorilor. Printre lacrimi toate luminile sunt galbene.

Șampania, în Anul Nou se intră cu spuma aurie descompusă prin cristale. Frunzele mesteacănului argintiu, impresionism de iarnă.

Viața începe mereu. Pe portativul curcubeului triada lui ROG, a treia culoare din rogvaiv, e un început de rugăciune. Soarele din spatele pleoapelor când, cu fața la cer, primești intâia căldură ca pe o împărtășanie.  Și mulțumești. Pentru că trăiești. Și atât. Paiete galbene în ochii care clipesc des după ce s-au uitat mult soarelui, cu curaj, în față.

 

Să vă  fie Galbenul bun și fericit. Amin!